top of page
 
Udruzenje za brigu o zivotinjama grada Beograda

O Nama

Saveti

Mitovi kod Kastracije i Sterilizacije


Prevelika reprodukcija nezeljenih pasa i macaka i eutanazija su i dalje problem. Budite deo rešenja: Sterilisite i kastrirajte vase ljubimce!


Sterilizacija ili kastracija vašeg ljubimca je važan deo odgovornog vlasništva. Potentni muzjaci koji nisu u stanju da se pare prolaze kroz frustracije, što može dovesti do agresije. Ne-sterilisane zenke privlače neželjenu pažnju na svakih šest meseci. Sa psihološkog i biološkog stanovišta gledanja, sterilizacija i kastracija je najbolja stvar za vašeg psa.


Kada se vaš ljubimac sterilisan ili kastriran, budite sigurni vaš pas je u mirnom i uravnoteženom stanju. Nikada netreba sterilisati ili karstrirati isfrustriranog, nervno napetog, agresivnog, ili anksioznog psa!


U Sjedinjenim Američkim Državama, sedam štencaca i mačića se rađaju po svakom čoveku. Kao rezultat toga, postoje samo dovoljno domovi za životinje, a prema "Humane Society" tri do četiri miliona pasa i mačaka se eutanaziraju svake godine.


Na sterilizaciju pasa i mačaka u svetu je gledano kao najefikasniji metod za kontrolu prevelike populacije nezeljenih zivotinja. Svako od nas može spasiti živote sterilizacijom i kastracijom nasih ljubimaca. Ako se kućni ljubimci ne mogu pariti, oni ne proizvode štence koji završavaju na ulici pored kontenjera ili u gorem slucaju otrovani.


Ponavljanje mitova o sterilizacije i kastracije i visoki troškovi prouzrokuju mnoge ljude da izbegavaju ove procedure. Cinjenica je da sterilizacija čini da vas pas se bolje ponaša, da doprinosi zdravlju vaseg ljubimca i da će vam uštedeti novac na duže staze.



Mit # 1: Pas će se osećati kao manji "čoveka" ili "žene" nakon što je sterilisana.


Ovaj mit potiče iz ljudskog nameće svojih osećanja gubitka na životinji. U stvari, vaš pas će jednostavno imati jednu manju potrebu da ispuni. A pasiji ličnost se formira više od sredine i genetike nego polnih hormona, tako da sterilizacija neće promeniti osnovnu ličnosti vaseg ljubimca. Nece ga uciniti sporog i lenjog ili uticati na njegov prirodni instinkt da štiti svoj copor (nas). Ali zato će se bolje ponašati kao ljubimac.


Kastrirani psi imaju manje želju da lutaju, obeležavaju teritoriju (pa i po kuci) i vrse dominaciju nad svojim coporom (nama). Sterilisane zenke ne doživljavaju hormonalne promene tokom ciklusa teranja koji pretvaraju vašu ljubimicu da postane nervozna, plače neprestano i privlači neželjene mužjake. Sterilisane zenke su više nežne i manja je verovatnoca da će gristi, bežati, postati agresivne, ili da ce da se potuku.



Mit # 2: Sterilizacija i kastracija će izazvati gojaznost kod mog ljubimca



Psi se ne goje jednostavno zato sto su sterilisani. Baš kao i ljudi, psi dobijaju na težini ako jedu previše i premalo vežbaju ili ako su genetski programirani da budu gojazni. Rast u tezini sto ljudi ponekad mogu da vide nakon sterilizacije je, po svemu sudeći je nastavljanje sa hranom koja poseduje visoku energetske vrednosti dok pseca potreba za energijom se smanjuje pri odrastanju u ponoledstvo.



Mit # 3: Psi će da oplakuju gubitak svojih reproduktivnih sposobnosti.


Nije istina! Psi se reprodukuju samo da bi obezbedili opstanak svoje vrste. Oni ne podizu svoja štenad do osamnaest godina. Oni ne sanjaju o venčanju svog šteneta. Oni se ne nadaju lepom zivotu unuka u njihovoj starosti. Ženka je medicinska sestra za nekoliko nedelja. Ona je tu da nauči štenad pravila, granice i ograničenja i da ih posalje dalje. Muški psi nisu "očevi" u ljudskom smislu te reči; oni čak i ne prepoznaju stenad kao svoju stenad.



Mit # 4: Sterilizacija i Kastracija je skupa.


Danas postoje dovoljno niske cene i bezplatni programi za sterilizaciju i kastraciju da to vise ne može biti izgovor! Čak i ako ovi programi nisu dostupne u vašoj oblasti, duševnu bol i novac koji se potroši na medicinskim tretmanima ćete uštedeti kroz vreme. A to cini ovu proceduru kao investicija koja se itekako isplati.

Sterilizacija smanjuje rizik od učestalosti niza zdravstvenih problema za koja su teška i skupa lečenje. Kod ženki, eliminiše se mogućnost razvoja uterine ili rak jajnika i znatno smanjuje mogućnost raka dojke. Takođe, neke žene doživljavaju lažne trudnoće i infekcije materice koje mogu biti fatalne. Rizik raka prostate je znatno smanjen kod muzjaka.

Sterilizacijom ljubimca, vaš pas će živeti zdraviji i duži život.

https://www.cesarsway.com/dog-care/spay-and-neuter/spay-and-neuter-myths

JOS O STERILIZACIJI I KASTRACIJI:

Featured Posts
Kategorije
Pratite nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page