top of page
 
Udruzenje za brigu o zivotinjama grada Beograda

O Nama

Saveti

Hipotermija: Kako pomoci vasem psu na niskim temperaturama



U mnogim delovima sveta, kada dodje zimsko doba, ono donosi i smrzavajuce temperatire . Uz hladnoće dolazi još jedan opasnost za naše pse: hipotermija, što je razlog za pad telesne temperature. Naziv potiče od grčke reči "Hipo", što znači pod, i "Therm," što znači toplotu.


Naravno ovo stanje može uticati i na pse i na ljude. Ono može ozbiljno da ugrozi pse pre svega zato što su telesno uglavnom manji od ljudi, a i zato sto je normalna telesna temperatura psa je visa od naša. Ustvari, kada ljudska telesna temperatura dostigne onu koju zovemo normalnom, za psa je to groznica.


Normalan nivo za pse je od 101 do 102,5 ° F (38.3 do 39.2 ° C). Ako temperatura psa padne na nivo ljudske (od 97,6 do 99,6 ° F odnosno od 36.4 do 37.6 ° C), to je zapravo opasno i znak da obavezno treba potražiti pomoć veterinara.


Znaci, razlika u samo od 4,9 ° F (2,8 ° C), moze da dovede vaseg psa do hipotermije.



UZROCI HIPOTERMIJE



Najočigledniji uzrok hipotermije je, naravno, izlaganje hladnoci. Medjutim, cak i pri normalnoj sobnoj temperaturi, kod veoma mladih i veoma starih pasa, ili pod anestezijom, moze doci do hipotermije. Hipotermiji su takođe lakse izlozene manje rase pasa (nesrazmerno), jer oni doživljavaju brže gubitak telesne toplote kroz njihovu kožu.


Bolesti hipotalamusa, kao i hipotireoze, takođe mogu uzrokovati hipotermiju psa, jer je taj deo mozga odgovoran za regulisanje i održavanje telesne temperature.


Ako je vaš pas bio na hladnoći duže vreme, naročito ako su njegovo krzno ili koža mokri, ili ako je bio izlozen ledeno hladnoj vodi, trebalo bi odmah proveriti znake hipotermije.


Isto tako ovo stanje može biti uzrokovano šokom, koji možete otkriti proverom desni. Ako su desni izuzetno bledi ili beli a i vaš pas je letargican, trebalo bi odmah potražiti pomoć veterinara.


Kao što je pomenuto, psi mogu da dožive hipotermija ako moraju da budu pod anestezijom za duži vremenski period. Međutim, ovo je jedna od stvari kojom se bavi veterinarski anesteziolog, koji je obučen za to, a sam vlasnik verovatno nikada neće morati da se time bavi direktno.



DIJAGNOZA


Prvi znak hipotermije je prekomerna drhtavica, koja je često praćena i letargijom. Još jedan znak mogu biti promrzline, posebno na šapama, ušima i repu. To se može uočiti kao promena boje, često bleda, siva, ili plava. Mesto promrlzlosti moze biti hladno ili krto i time izazvati bol pri dodiru.


Ugrozena mesta na kozi mogu da nabubre i da razviju žuljeve ili čireve. U slučajevima ekstremnog smrzavanja, koža pocrni i umre.


Ako imate odgovarajući termometar za rektalno merenje temperature vašeg psa, možete proceniti ozbiljnost situacije kroz ove smernica i simptome:



- blago : 90 do 99 ° F (32 do 35 ° C); slabost, drhtavica, i nedostatak mentalne budnosti;


- otezano : 82 do 90 ° F (28 do 32 ° C); krutost misica, nizak krvni pritisak, ukočenost, i plitko, sporo disanje;


- tesko : ispod 82 ° F (28 ° C); fiksne i proširene ocne zenice, nečujan rad srca, otežano disanje, i koma.



STA PREDUZETI





Ukoliko je temperatura psa je ispod 98 ° F (36.7 ° C), odvedi te ga hitno kod veterinara. U suprotnom, potrebno je da se podigne temperatura tela vašeg psa primenom toplote na sledeće načine:


- Zagrejte ćebad na radijator ili u mašini za sušenje vesa što je pre moguće, onda uvijte svog ljubimca njima.


- Uvijte termofor s toplom vodom u peškir i stavite ga na stomak vašeg psa. Nemojte koristiti golu termofor bocu, jer to može opeci psa.


- Ako je pas pri svesti, dajte mu tople tečnosti da pije.



Obavezno je da pas miruje i da izbegava prekomerne pokrete, jer oni mogu da doprinesu gubitku telesne toplote.


U ovom periodu pri dizanju temperature, ne brinite se ako nastane blagi pad temperature u početku. To je zbog mesanja hladne krvi blizu površine kože sa toplijom krvi duboko unutar tela vašeg psa.


Merite temperaturu vašeg psa svakih deset minuta. Kada bude što je iznad 100 ° F (37.8 ° C), sklonite termofor, ali držite psa umotanog u ćebad u toploj sobi. Kada vas ljubimac povrati svoju normalnu telesnu temperaturu i izgleda da se oporavio, zakazite posetu veterinaru da bi se proverilo da li ima dugoročno oštećenja srca i drugih organa.



PREVENCIJA


Očigledno, najbolji način da se spreči hipotermija je da se izbegne dugo boravljenje na hladnoći. Bolje su češće i kraće šetnje. Isto tako bi trebalo uzeti u obzir zastitu, npr. jaknice za pse, a naročito ako vasa vrsta psa potice iz toplih predela.


Obratite paznju narocito kod pasa koji imaju dodatnu osetljivost kao sto su pothranjenost, štenad, stari, i bolesni psi. Njih je potrebno utopliti sto vise pre setnje. Budite posebno oprezni ako vaš pas pati od hipoglikemije.


Psi su "dizajnirani" da prežive u prirodi, tako da mogu biti elastični i jaki- ali u nekim mestima tokom zimskih meseci, temperature mogu biti jako niske. Deo vašeg posla kao vođa je da pružite zaštitu vasem psu. Na vama je da ucinite nekoliko jednostavnih koraka za sprečavanje hipotermije, da reagujete na znakove koji upozoravaju da se to desava, i da znate šta da radite, mirno, da bi pomogli vasem ljubimicu.

Cezar Milan : https://www.cesarsway.com/dog-care/safety/Hypothermia-Keeping-your-dog-safe-in-the-cold

Featured Posts
Kategorije
Pratite nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page