top of page
 
Udruzenje za brigu o zivotinjama grada Beograda

O Nama

Saveti

6 Prednosti Sterilizacije i Kastracije

Sterilizacija ili kastracija vaseg psa je deo vase odgovornosti za negu psa. Ona je ne samo faktor kontrole i smanjenje populacije, nego i faktor spašavanja života bezbroj životinja. Ona takodje ima mnoge prednosti za svako individualno štene na kome je izvrsena procedura. Evo kako, vaš pas, pa čak i vaša zajednica mogu imati koristi od ovog postupka.



1. VAS ZENSKI LJUBIMAC CE ZIVETI DUZE


Sterilizacija kuje pomaze i sprecava mnoge ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su infekcije materice i raka dojke. Rak dojke je posebno opasna bolest, što dovodi do smrti oko 50% slučajeva. Najefikasniji način da se obezbedi ova zaštita je da kuja bude sterilisana pre njenog prvog teranja.



2. VASI MUSKI LJUBIMCI IMAJU ZDRAVSTVENE PREDNOSTI TAKODJE


Kastracija pomaže i sprečava rak testisa, koja je jos jedna od ozbiljnih bolesti kod pasa. Za najbolju šansu i prevenciju, procedura bi trebala da se uradi što je pre moguće. Pravo vreme za kastraciju varira u zavisnosti od rase, tako da se treba konsultovati sa veterinarom.



3. VASA ZENKA CE BOLJE DA SE PONASA


Tipično, nakon šest meseci starosti, ne-sterilizovana kuja ide u teranje. Teranje traje dve do tri nedelje, obično dva puta godišnje, mada to zavisi od veličine i rase. Ovaj vremenski period može dovesti do niza problematičnih ponašanja, kao što su zavijanje, pa čak i cesce mokrenje (pa i u kući). To će takođe privući pažnju svakog ne-kastriranog muzjaka koji se nalazi u domenu mirisnog kruga.



4. VAS MUZJAK CE BOLJE DA SE PONASA


Potentni muzjak ce da prikaže odredjen broj problematičnih ponašanja u pokušaju da privuce partnerku. On će želeti da luta, što može da znaci bezanje iz dvorista kao i bežanje od vas kao vlasnika. Obeležavanje teritorije je još jedno važno ponašanje parenja - ali nije baš prijatno za vas dom. Takodje potentni psi imaju vise šanse da prikažu agresivno ponašanje.


5. USTEDECETE NOVAC


Ali zar operacija ne košta pare? Svakako, ali troškovi brige za legla štenadi su mnogo veci.




6. POMOCI CETE CELOJ PSECOJ ZAJEDNICI





Sterilizacija ili kastracija šteneta znači manje pasa koji ce zavrsiti na ulici i eutanazirana. Lutalice imaju veće šanse da izazovu nerede, kao što je uništavanje imovine, izazivanje saobracajnih nesreca, napadanje pa cak i ujedanje dece i odraslih. Takve stvari mogu negativno uticati na mišljenje cele zajednice o psima, iako je samo nekoliko lutalice koji izazivaju problem. Ako možemo osigurati da svaki pas ima odgovornog vlasnika, imacemo podrsku i pozitivne promene u nasoj zajednici za nase ljubimce.


Ako niste jos sterilisali ili kastrirali vaseg psa, šta čekate? Osim ako niste profesionalni odgajivac pasa, nema razloga da ne uradite to.



CeserMilan: https://www.cesarsway.com/dog-care/spay-and-neuter/6-benefits-of-spaying-and-neutering




JOS O STERILIZACIJI I KASTRACIJI :

Featured Posts
Kategorije
Pratite nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page