top of page
 
Udruzenje za brigu o zivotinjama grada Beograda

O Nama

Saveti

Kako napraviti toplu i jeftinu kucicu za napustene zivotinje!


Vreme je da izvadimo svoje smrznute rucice iz dzepova i da se bacimo na malo zanimanja u kuci.

Ovo je jeftin i jednostavan nacin da pomognemo zivotinjama koje se smrzavaju napolju.


Ova kucica je dovoljno velika za i velikog ili dva manja psa. 100% je neprokisna i dobro izolovana.

Cena = 809dinara ( a moze i jeftinije)

Vreme za izradu = 2.5 sata ( za pocetnike)

Dozivljaj = Ispunjena dusa

Materijal

Ova kucica je napravljena od starih kutija, ali postoje iste kutije i u prodaji. Ja sam moju kupovinu materijala obavila u Uradi Sam. Sve je na jednom mestu i lako.


Potrebno je;


- 3 rasturene kutije.

Dimenzija otprilike 65cm x 90cm. Ja sam ove nasla na pijaci. Iste ovakve kutije se prodaju u Uradi Sam za 175din/kom . U totalnu cenu ovog projekta ja sam racunala nove kutije.

-3 komada stiropora.

Dimenzija 100cm x 50cm Debljine 2cm. Nemojte uzimati deblji, jer nece moci da stane izmedju dve strane kutije. (posle vise o tome)

Cena = 42din/kom.

-Gradjevinska folija.

Ona se prodaje po sirini od 4 metra a duzinu odredjuje kupac. Za ovaj projekat trebace vam 2m x 4m. Cena = 29din po duznom metru.-Selotejp

Jedna cela rolna debelog i jakog selotjpa. Ja kupujem kod Kineza. Cena = 100din/po rolni. Providni mi se nekako cini jaci. U ovom projektu koristila sam u boji da bi moglo sto bolje da se vidi na slikama. Isto tako, meni pri kraju uvek malo manjka, tako da nije lose kupiti jos jednu jer je bitno zakrpiti svaku rupu.


-Alati i ostali materijali


Kanap - umesto ovog crvenog plasticnog kanapa ( ne znam kako drugacije nazvati) mozete i normalni neki jaci kanap da koristite.

Metar- za merenje

Noz - za stiropor i karton

Makaze

Marker- za obelezavanje

Velika Igla / Tapetarska Igla- u koju moze da se provuce kanap i koja je dovoljno duga. Ako nemate to moze silo i manja igla pa cete busiti rupe i provlaciti iglu sa tanjim jakim kanapom.

Par manjih kartona / kutija koje ce da sluze za prednji zidic nase kucice. Otprilike 70cm x 40cmE sad hajdemo na posao:


1. Nozem iseci jednu plocu stiropora na cetri jednaka dela. Nemojte da vas zavara ova dole slika. Stiropor je isecen na jednake delove.


2. U tako rasturenu kutiju ubacite stiropor. Dole na slici komad (plavim uokvireno) koji smo prethodno isekli (25cm x50cm) uvucite u jednu stranu kutije.

Novu tablu (neisecenu) stiropora ubacite u drugu stranu kutije (zeleno) i isecite tako da ne viri uopste. Na slici vire da bi dobili ideju kako to izgleda.


Stirop je odlican izolator i bez njega kucica bi bila hladna i nejaka za duze staze. Ovim postupkom mi "punimo" nase zidove kucice stiroporom. Ovaj manji deo stiropora ce biti nesto kraci naspram kutije ali to nije vazno.


Ako imam nesto komadica koji su ostali ja ih ubacim u to prazno mesto.
Ovo nam je jedna strana kucice(zeleni deo) +pola zadnjeg dela zida (plavi deo).


3. Oblepiti sve strane selotejpom da dobro drzi. Ako se pitate zasto smo ubacili dve razlicite velicine stiropora vidise dole na slikama. Tamo gde je kraci stiropor, ta strana ce da se savije pod uglom od 90 stepeni kako bi postala pola naseg zadjeg zida.

4. TA NAAAA!!! Jedan deo zavrsen. Sad ponovite ceo proces od br.2 pa do br.3. da napravimo drugu stranu.5. Pocnimo da spajamo nasu kucicu.


Spojte dve krace strane da vam izadje cela duzina tog zadnjeg zida otprilike 55cm, ne vise od toga (dole na slici pise 50cm to je greska). Dobro zalepite. Samo da napomenem da sve bogato lepite da bi se sto jace drzala kucica.