top of page
 
Udruzenje za brigu o zivotinjama grada Beograda

O Nama

Saveti

Kako napraviti toplu i jeftinu kucicu za napustene zivotinje!


Vreme je da izvadimo svoje smrznute rucice iz dzepova i da se bacimo na malo zanimanja u kuci.

Ovo je jeftin i jednostavan nacin da pomognemo zivotinjama koje se smrzavaju napolju.


Ova kucica je dovoljno velika za i velikog ili dva manja psa. 100% je neprokisna i dobro izolovana.

Cena = 809dinara ( a moze i jeftinije)

Vreme za izradu = 2.5 sata ( za pocetnike)

Dozivljaj = Ispunjena dusa

Materijal

Ova kucica je napravljena od starih kutija, ali postoje iste kutije i u prodaji. Ja sam moju kupovinu materijala obavila u Uradi Sam. Sve je na jednom mestu i lako.


Potrebno je;


- 3 rasturene kutije.

Dimenzija otprilike 65cm x 90cm. Ja sam ove nasla na pijaci. Iste ovakve kutije se prodaju u Uradi Sam za 175din/kom . U totalnu cenu ovog projekta ja sam racunala nove kutije.





-3 komada stiropora.

Dimenzija 100cm x 50cm Debljine 2cm. Nemojte uzimati deblji, jer nece moci da stane izmedju dve strane kutije. (posle vise o tome)

Cena = 42din/kom.









-Gradjevinska folija.

Ona se prodaje po sirini od 4 metra a duzinu odredjuje kupac. Za ovaj projekat trebace vam 2m x 4m. Cena = 29din po duznom metru.



-Selotejp

Jedna cela rolna debelog i jakog selotjpa. Ja kupujem kod Kineza. Cena = 100din/po rolni. Providni mi se nekako cini jaci. U ovom projektu koristila sam u boji da bi moglo sto bolje da se vidi na slikama. Isto tako, meni pri kraju uvek malo manjka, tako da nije lose kupiti jos jednu jer je bitno zakrpiti svaku rupu.


-Alati i ostali materijali


Kanap - umesto ovog crvenog plasticnog kanapa ( ne znam kako drugacije nazvati) mozete i normalni neki jaci kanap da koristite.

Metar- za merenje

Noz - za stiropor i karton

Makaze

Marker- za obelezavanje

Velika Igla / Tapetarska Igla- u koju moze da se provuce kanap i koja je dovoljno duga. Ako nemate to moze silo i manja igla pa cete busiti rupe i provlaciti iglu sa tanjim jakim kanapom.

Par manjih kartona / kutija koje ce da sluze za prednji zidic nase kucice. Otprilike 70cm x 40cm



E sad hajdemo na posao:


1. Nozem iseci jednu plocu stiropora na cetri jednaka dela. Nemojte da vas zavara ova dole slika. Stiropor je isecen na jednake delove.


2. U tako rasturenu kutiju ubacite stiropor. Dole na slici komad (plavim uokvireno) koji smo prethodno isekli (25cm x50cm) uvucite u jednu stranu kutije.

Novu tablu (neisecenu) stiropora ubacite u drugu stranu kutije (zeleno) i isecite tako da ne viri uopste. Na slici vire da bi dobili ideju kako to izgleda.


Stirop je odlican izolator i bez njega kucica bi bila hladna i nejaka za duze staze. Ovim postupkom mi "punimo" nase zidove kucice stiroporom. Ovaj manji deo stiropora ce biti nesto kraci naspram kutije ali to nije vazno.


Ako imam nesto komadica koji su ostali ja ih ubacim u to prazno mesto.




Ovo nam je jedna strana kucice(zeleni deo) +pola zadnjeg dela zida (plavi deo).


3. Oblepiti sve strane selotejpom da dobro drzi. Ako se pitate zasto smo ubacili dve razlicite velicine stiropora vidise dole na slikama. Tamo gde je kraci stiropor, ta strana ce da se savije pod uglom od 90 stepeni kako bi postala pola naseg zadjeg zida.

4. TA NAAAA!!! Jedan deo zavrsen. Sad ponovite ceo proces od br.2 pa do br.3. da napravimo drugu stranu.



5. Pocnimo da spajamo nasu kucicu.


Spojte dve krace strane da vam izadje cela duzina tog zadnjeg zida otprilike 55cm, ne vise od toga (dole na slici pise 50cm to je greska). Dobro zalepite. Samo da napomenem da sve bogato lepite da bi se sto jace drzala kucica.


Konacno nasa kucica pocinje da lici na nesto.



6. Ja ovaj deo postupka zovem "ususkavanje". Sad cemo da isecemo nasu gradjevinsku foliju i da ususkamo nase zidove kako ne bi propustali vodu.


Ako smo kupili 4m x 2m za ovaj deo nam treba veliki komad koji je 1.6m x 2m. Isecite tako da drugi deo ostane 2m x 2.4m.


Spojiti foliju na unutrasnjem delu zida i na sredini. Znaci zalepljen deo folije ce da bude iznuntra kucice i na sredini.


Meni bas nije na sredini kao sto vidite ali bitno je da je spoj visoko.


7. Pravljenje krova


Uzmite trecu kutiju koja vam je ostala i isecite onaj tanji/manji deo. Za krov koristimo veci deo. OBAVEZNO sacuvajte ovaj manji deo, jer ce nam trebati za prednji zid.


8. Kao i u zidove, moracemo da stavimo izolaciju i u krov - stiropor. Da bi ojacali jos malo krov stavite ako imate neki jos komad kartona izmedju. Sneg zna da bude tezak.

9. Oblepiti sve strane pa cak i po sredini da je sve jako i cvrsto.

10. Posto je krov malo veci od nasih zidova, izmerite koliko vam strci sa strana. Blago predjite nozem (ne ostrom stranom) kako bi taj deo savili.



11. Sad cemo da "zasijemo" nas krov za zidove. Provucite jedno 4 metra kanapa kroz vasu iglu i zavezite krajeve. Pocnite od pocetka zidova da usivate savijene stranice krova za zidove.


Ne brinite ako je neuredno. Bitno je da dobro drzi.



Moj konacan proizvod sto se tice zasivanja krova za zidove.


12. Vreme je za prednji zid i otvor na tom istom zidu. Ja sam nasla neku staru kutiju i rasturila je. Bitno mi je da je duzina oko 70 cm . Od nje pravim prag.





13. Sad pravimo jednu stranu prednjeg zida koji spajamo sa pragom. Uzmite onaj komad kutije sto smo odsekli od dela za krov.

U njega ubacite jos jedan karton kako bi ga sto vise ojacali i oblepite sve bogato.




14. Spajanje praga i prednjeg zida. Nekad nije sve po meri. Ja sam ovde malo improvizovala. Prag mi je bio previse kratak (za jedno 5cm). A strana nedovoljano dugacka, tako da, umesto da sam ih spojila kao na ovoj prvoj slici ispod, ja sam ih pomerila. Slika broj 2.



Slika 2.

Crveno je prag koji malo strci dole. Plavo je strana koja malo strci levo od praga. Ta rupica u desnom cosku nece da smeta.


Da bi se ovo dobro drzalo, obavezno zasijte. Lepljenje nece biti dovoljno jako.


15. Spajanje prednjeg zida i praga sa kucicom.


Namerno smo ostavili one strane nasih zidova folijom obavijene nezalepljene. Sad ce nam dobro doci. Uvucite nas prednji zid u taj ostatak folije i zalepite. Tako postupite i za prag s druge strane.



16. Vreme je da sijemo opet.


Usijte gornju stranu prednjeg zida za krov. I levu stranicu praga usite za zid sa strane tako da konacan proizvod izgleda kao na slici ispod.


17. Najtezi deo je zavrsen. Skoro smo gotovi. Sad dolazi "ususkavanje" krova i poda kucice. Uzmite ostatak folije i obavijte kucicu tako sto ce pocetak i kraj da se spoje na zadjem zidu kucice.










18. Uvijte kucicu kao poklon. Nije bitno sto nemamo jos otvor na prednjem zidu.


Bitno je da je svaki kraj folije dobro zalepljen da ne moze da ulazi voda u donji deo kucice.









19. Napipajte gde vam je otvor. Obelezite ga markerom sto tacnije.

U sredini nactrajte dva Y. Kao dole na slici. Znam, pitate se sta je sad ovo?

20. Sad makazama isecite po tim linijama. NE po prvobitnom kvadratu sto smo prvo nacrtal.


21. Sad savite i zalepite iznutra te cetiri isecene stranice da zavrsimo konacno "ususkavnje" nase kucice. Pojacajte selotejpom sto vise strane otvora pogotovo ako se negde vidi karton.



22. TA NAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! GOTOVO!!!


Kad postavite kucicu, stavite prvo karton na pod i onda napunite slamom. Posto je kucica laksa, mozete je zavezati. ili postaviti par flasa napunjene vode kao na slici dole.


Featured Posts
Kategorije
Pratite nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page